Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk a kamilla
  2016-04-14 23:01:30, csütörtök
 
  A legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk a kamilla





A kamillavirág egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk, az anyák és a gyermekek legjobb segítője.


Bizonyára nincs közöttünk olyan, aki nem ismeri, esetleg nem hallott a kamilláról. Eszünkbe jut gyerekkorunk, ahogyan inhalálni kellett megfázásunk idején. Szerintem senkinek nem volt a kedvence.
Tudjunk meg többet a kamilláról és nézzük meg, hogy inhaláláson kívül mi mindenre jó még a főzete.

A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra. Fő hatóanyaga a kékes színű azulen illóolaj.
A kamillavirág jellegzetes aromájú és kesernyés ízű.

Népies elnevezései: orvosi székfű, bubulyka, katóka, pipiske, anyafű, szentivánpipitér, szüzek anyja, anyaméhfű, teafű, piperefű, szikfű, papvirágfű és mesterfű.

Kamilla történelem

A kamillát már az ókori Egyiptomban is nagyra értékelték gyógyító hatása miatt.
Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta, ahogyan az indiai ajurvédikusok is. A kamilla gyógyító hatásait a germánok is jól ismerték. Nicolas Culpeper XVII. századi herbalista emésztőszervi zavarok, menstruációs görcsök orvoslására, továbbá a menstruáció előbbre hozatalára javasolta.
A XIX. században elterjedt a kamillás dunsztkötés sebek kezelésére és az üszkösödés megelőzésére. Főzetet írtak fel a maláriás és a tífuszos betegeknek, valamint menstruációs görcsökkel küszködőknek is.
Népies elnevezése szüzek anyja, anyafű arra utal, hogy még a nőgyógyászatban is használták a menstruáció serkentésére, a menstruációs görcsök enyhítésére, a vajúdás idejének lerövidítésére, szülés után a mell és a mellbimbó fájdalmai ellen és a tejtermelés csökkentésére.
A magyar kamilla magas hatóanyag-tartalmával az egész világon hírnevet szerzett. Az Alföld szikes pusztáin tömegesen, vadon terem, de nagy területeken termesztik is.

A kamilla közismerten
- frissítő,
- fájdalomcsillapító,
- görcsoldó,
- gyulladáscsökkentő,
- antibakteriális,
- antiallergén,
- nyugtató.

A kamilla (Chamomilla) elnevezését a görög eredetű chamos (föld) és milos (alma) szavak összetételéből kapta, ami alacsonynövésű, almaillatú cserjét jelent.
A kamilla a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Két fő típusa használatos gyógynövényként: a német vagy magyar kamilla (Matricaria recutita) és a római vagy angol kamilla (Chamaemelum nobile). Az angol kamilla és a német kamilla hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, a német kamillából készült illóolaj, azonban erősebb gyulladásgátló, hatásosabb, mint az angol kamilláé.
A német vagy magyar kamilla margarétaszerű szárított virága ismert és használatos hazánkban.

Készítsünk finom kamillateát

A leghatásosabb tea a szárított kamillavirágzat forrázatából nyerhető.

3 kávéskanál szárított kamillavirágra öntsünk 4 dl forró vizet, hagyjuk ázni 10 percig és naponta fogyasszunk belőle 3-4 alkalommal. Elsősorban izomlazító és görcsoldó hatású.

Külsőleg is alkalmazhatjuk a kamilla forrázatát

1 liter forró vízzel öntsünk le kb. 10 dkg kamilla virágzatot, hagyjuk állni 10 percig és öntsük a keveréket fürdővízbe. Nyugtató hatású, és üdévé varázsolja a bőrt.

A kamilla további gyógyászati felhasználása

- Sok hajápolási termék összetevője is a kamilla. Hajmosásnál öblítőként használva csillogóvá varázsolja főként a szőke hajat.

- Égési sebek, zúzódások, rándulások, bőrkeményedések és tyúkszem kezelésére borogatásként használjunk kamillateával átitatott kötszert.

- A kamilla legismertebb hatóanyaga az azulén, amelyet széles körben használnak bőrápolási termékek gyártásánál.

- A kamillás szájvíz eredményes sugárkezelés vagy rák elleni gyógyszerek hatására a szájüregben megjelenő fekélyek és duzzanatok kezelésében is.

- A fáradt szem és az enyhe szemészeti fertőzések esetében jól alkalmazható a kamillás lemosás, gyógyítja a kötőhártya-gyulladást.

- A kamillából készült tea gyulladáscsökkentő.

- Magas láz, gyomorpanaszok és megfázás esetében is eredményesen használható.




- Csecsemők és kisgyerekek számára jótékony hatású megfázás és gyomorpanaszok esetében.

- Hatásos nyugtalanság, feszültség, szorongás, migrén, fejfájás és álmatlanság esetén, enyhíti a menstruációs görcsöket.

- A kamilla bizonyítottan csökkenti a savas refluxot, a hasi fájdalmat és görcsöket. Miután a kamilla jól ismert gyógynövény relaxáns, az egyik legjobb gyógymód a stressz okozta refluxra.

- Megfázás, homloküreg-gyulladás, hörghurut és szénanátha is jól kezelhető a teával, mivel elősegíti a nyák kiürülését a szervezetből.

- Gyógyítja az enyhébb gyomor és bélrendszeri betegségeket.

- Influenza esetében csökkenti a lázat és enyhíti a fejfájást.

- A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit.

- Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny-, a száj- és a torok gyulladása. Szájban lévő sebek, afták esetén nagyon hatásos gyógyír.

- Bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást is kezelhetünk vele.

- Fürdővízhez adva nagyszerűen bevált az altesti gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér, lábszárfekély) kezelése esetén.

- Kamillaolajjal dörzsöljük be a fogzó baba állkapcsát, ott ahol szükséges. Nyugtató hatása van.

- A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja, görcseiket, puffadásukat elmulasztja, a szélgörcsöket csillapítja. Megszünteti a székrekedést anélkül, hogy hasmenést okozna. Tejjel hígítva ajánlott a kicsiknek.

- A kamilla világos főzete alkalmas csecsemők fürösztésére.

- Fogyasszunk frissítő kamillafőzetet vagy öntsünk fürdővizünkbe a teából, ha idegesek vagyunk. A kamilla központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását tudományos kutatások igazolták.

Mikor szabad gyűjteni a kamillát?

Az igazi gyűjtők tudják, hogy a kamillagyűjtésnek hagyománya van. A teliholdas éjszakát követően nem szabad gyógynövényt szedni. A gyógynövényeknek sok napfényre, és kevés holdfényre van szükségük. Telihold idején semmit se gyűjtsünk!
Kizárólag csak azokon a napokon gyűjtsünk, amikor éjjel kicsi a holdsarló.
A nedvek a növényekben növekvő holdnál felszállnak a föld feletti részekbe: szárba, levélbe, virágba, termésbe. A fogyó holdnál pedig lefelé igyekeznek a gyökérbe. Tehát a föld feletti részeket dagadó holdnál kell gyűjteni.

Készítsünk kamillatinktúrát

Morzsoljunk szét ujjainkkal 5 dkg kamillát és 5 dkg cickafarkot. Szórjuk egy 7 dl-es üvegbe és öntsük fel 96%-os alkohollal, vagy nagyon jó minőségű házi pálinkával, esetleg minőségi vodkával. 20-25 fok közötti melegben egy hétig lefedve áztatjuk, és naponta legalább egyszer összerázzuk. Egy hét után sűrű szövésű anyagon átszűrjük alaposan kinyomkodva a levét. Ezek után még egyszer átszűrjük egy tölcsérre helyezett arctisztító vattán vagy szűrőpapíron, hogy teljesen áttetsző folyadékot kapjunk. Az így elkészített tinktúra éveken át eltartható hatóanyagaival. Szükség szerint bármikor hozzáférhető számunkra egy kitűnő szer, mely szinte minden bajunkra megoldás lehet. Megfázásra, menstruációs görcsök enyhítésére stb. pár cseppet a teába vagy gyümölcslébe keverve nagyobb hatóanyagot vehetünk magunkhoz gyógynövényünkből.

Intelmek a kamillatea fogyasztásával kapcsolatban!

A kamillatea fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, nem mérgező, de ritkán előfordulhatnak mellékhatásai.
Egyes kutatások szerint a kamillatea fokozhatja a véralvadást gátló gyógyszerek hatását.
Fokozhatja ez epilepszia elleni gyógyszerek hatását, növelve a nyugtató hatásokat.
Ha a tea fogyasztásának adagja nagyobb az ajánlottnál hányás és hányinger jelentkezhet mellékhatásként.

Forrás: http://ezatutioldal.blogspot.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Címkék: kamillatinktúrát, fészekvirágzatát, tulajdonságokkal, szájöblögetéssel, szentivánpipitér, gyógynövényeknek, bőrkeményedések, bőrbetegségeket, hüvelygyulladás, antibakteriális, kamillavirágzat, gyógynövényként, gargarizálással, nőgyógyászatban, mellékhatásként, előfordulhatnak, alacsonynövésű, biztonságosnak, összetételéből, kamillavirágra, margarétaszerű, kamillafőzetet, gyulladásgátló, hatóanyagaival, hólyagpanaszok, kamillaolajjal, fogyasztásával, gyomorpanaszok, természettudós, alkalmazhatjuk, lerövidítésére, gyógynövényünk, megszüntethető, fogyasztásának, idegrendszerre, leghatásosabb, kamillavirág egyik, gyermekek legjobb, növény fészekvirágzatát, kékes színű, kamillavirág jellegzetes, ókori Egyiptomban, kamillát fejfájás, indiai ajurvédikusok, kamilla gyógyító, menstruáció előbbre, kamillás dunsztkötés, üszkösödés megelőzésére, tífuszos betegeknek, menstruáció serkentésére, menstruációs görcsök, vajúdás idejének, Nicolas Culpeper XVII,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Lóhere  Akik bántanak téged  Adakozás  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Png fotel  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Nevem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A boldog családok mind hasonló...  Irgalom és ítélet  Nem számIt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Popper Péter szavai  Esti kép  Paul David Tripp Április 21  Alvó cicák  s immár én is felragyogva, ért...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Nagyon különös  Albert Einsteinről  Fehér virág  Esti kép  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam Annuska bar...  Esti kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Mindig jusson idő nevetni  Gonosz démon-álarc  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy bizonyos határt  Nem méltó hozzád  Alvó cicák  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png telefon  Popper Péter szavai  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Fehér virág  Nevem  A boldog családok mind hasonló...  Gonosz démon-álarc  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Nem számIt  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Őrizkednünk kell...  Az igazi szeretetért rendszeri...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png férfi  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
kamillavirág egyik, gyermekek legjobb, növény fészekvirágzatát, kékes színű, kamillavirág jellegzetes, ókori Egyiptomban, kamillát fejfájás, indiai ajurvédikusok, kamilla gyógyító, menstruáció előbbre, kamillás dunsztkötés, üszkösödés megelőzésére, tífuszos betegeknek, menstruáció serkentésére, menstruációs görcsök, vajúdás idejének, mellbimbó fájdalmai, tejtermelés csökkentésére, magyar kamilla, egész világon, kamilla közismerten, görög eredetű, német vagy, római vagy, angol kamilla, német kamilla, német kamillából, angol kamilláé, szárított kamillavirágzat, kamilla forrázatát, keveréket fürdővízbe, kamilla további, szőke hajat, kamilla legismertebb, kamillás szájvíz, szájüregben megjelenő, fáradt szem, enyhe szemészeti, kamillás lemosás, kamillából készült, menstruációs görcsöket, kamilla bizonyítottan, savas refluxot, hasi fájdalmat, egyik legjobb, stressz okozta, nyák kiürülését, enyhébb gyomor, kamillás gőzölés, torok gyulladása, altesti gyulladások, fogzó baba, hasfájós babákat, szélgörcsöket csillapítja, székrekedést anélkül, kamilla világos, kamilla központi, igazi gyűjtők, kamillagyűjtésnek hagyománya, teliholdas éjszakát, napokon gyűjtsünk, növényekben növekvő, föld feletti, fogyó holdnál, hétig lefedve, tölcsérre helyezett, kitűnő szer, teába vagy, kamillatea fogyasztásával, kamillatea fogyasztása, kamillatea fokozhatja, véralvadást gátló, nyugtató hatásokat, ajánlottnál hányás, kamillatinktúrát, fészekvirágzatát, tulajdonságokkal, szájöblögetéssel, szentivánpipitér, gyógynövényeknek, bőrkeményedések, bőrbetegségeket, hüvelygyulladás, antibakteriális, kamillavirágzat, gyógynövényként, gargarizálással, nőgyógyászatban, mellékhatásként, előfordulhatnak, alacsonynövésű, biztonságosnak, összetételéből, kamillavirágra, margarétaszerű, kamillafőzetet, gyulladásgátló, hatóanyagaival, hólyagpanaszok, kamillaolajjal, fogyasztásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2419
  • e Hét: 17291
  • e Hónap: 31196
  • e Év: 160903
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.